De mest eftersökta egenskaperna

“Saplo publicerar tillsammans med Monster”:http://www.saplo.com/news.php?id=67 en lista över de vanligast efterfrågade egenskaperna i 3000 anställningsannonser. Listan ligger sist i artikeln.

hur ska du ta till dig av den här listan när du skriver ditt personliga brev?

Direkt, bry dig inte alls om den. Indirekt, se trenden i att arbesgivare vill ha någon som kan dra mycket av hela lasset själv och tjäna pengar åt dem direkt. De vågar inte investera i att anställa de som måste nyutbildas, de är rädda att företagets besparingar ej räcker till så många löner utan mer i intäkter.

h3. Ditt brev

Personliga brev ska låta naturliga, de ska inte alls vara en tävling i att använda flest av de rätta orden. Det är bara något som anställningsannonser får göra. Om du har någon av egenskaperna från listan så beskriv situationer där du använder egenskapen.

h3. Dina fördelar

Några uppenbarliga fördelar är om du tidigare har jobbat i branschen du söker, eller en liknande bransch. Likaså om du har haft kundkontakt och jobbat i sälj-arbetet lika mycket som icke-säljande arbete. Att du kan göra mycket av begränsade resurser är också nu en positiv sak, tex erfarenheter från föreningsarbete eller liknande där kassan brukar vara skral.

h3. Andra artiklar

Många har skrivit om den här analysen från saplo och monster:

h3. De vanligaste orden

Vi ser förra årets placering inom parenteser.

Strukturerad (1)

Självgående (3)

Prestigelös (4)

Initiativrik (15)

Ansvarstagande (8)

Utåtriktad (6)

Positiv (5)

Serviceminded (7)

Flexibel (9)

Säljinriktad (NY)

Stresstålig (2)

Pedagogisk (NY)

Entusiastisk (NY)

Analytisk (NY)

Kommunikativ (NY)

Kreativ (NY)

Disciplinerad (17)

Resultatinriktad (NY)

Noggrann (10)

Tävlingsinriktad (NY)