h1. CV — Curriculum vitæ

Ett CV är en listförteckning om vad du har gjort i ditt liv. På alla sätt är det ekvivalent till en meritförteckning eller resumé. Syftet är att ge en överskådlig listning av vad du kan och har gjort tidigare. För vissa yrken vill man att ett CV ej lämnar större luckor på vad du har gjort.

h2. Traditionellt CV

Ett tradionellt CV listar allt du har gjort i omvänd kronologisk ordning, men inte längre tillbaka än till din grundskola, om ens det. Det är ingen nödvändighet att följa den uppställningen, men den kan vara bra att använda om du söker ett jobb i en välkänt konservativ, eller väldigt kunskaps och meritinriktad bransch.

h2. Funktionellt CV

Man kan lätta upp den tunga känslan som det traditionella CV:t har. Du kan gruppera utbildningar och anställningar till egna listor. Om du är äldre så är dina senaste anställningar det som representerar din kunskap bäst. Om du är yngre så är din utbildning troligtvis mer talande är dina sommarjobb.

Vanligt är också att lista speciella kunskaper och licenser i en egen lista, såsom språk, körkort och kunskap i datormjukvara.

h2. Helhetsuppfattning

Det kan vara extra snyggt att försöka få det personliga brevet och CV att använda samma typsnitt och sidutformning, det ger ett väldigt organiserat intryck och bra bild av dig.

h2. CV Tips

Pröva att göra ett CV redan nu på webbsajten cv-online.se där du kan välja en av flera cv mallar. Det är en helt gratis och kostnadsfri tjänst där du kan samla dina erfarenheter och göra snygga utskrifter av ditt CV.